Categoriearchief: Belangrijk nieuws

Wintertips

De meeste duikers houden meer van het warme water in de zomerperiode of het duiken in tropische gebieden. Er zijn echter ook voldoende die hard duikers die zich niets aantrekken van de winterse omstandigheden met het koude duikwater. Zij duiken het hele jaar door. Als je gaat duiken moet je wel met een paar zaken rekening houden.

In de lagere temperaturen koel je natuurlijk veel sneller af. Het belangrijkste is dan ook dat je extra beschermd tegen afkoeling. Voor de winterperiode is het dan ook het verstandigst te duiken met een (semi-)droogpak. Doordat je lichaam niet al het water tussen je huid en je wetsuit hoeft op te warmen, houd je je temperatuur beter op peil.

Warm je pak in
Een ander belangrijk onderdeel is dat je al warm je pak ingaat. De huidige onderpakken zijn zo goed ontworpen dat je vanuit je lekkere warme huis in je onderpak naar de duikstek gaat. Daar aangekomen hoef je alleen je droogpak aan te doen. De kans op afkoeling is hierbij minimaal. Tijdens het duiken vul je je droogpak met lucht wat een uitstekend isolerend vermogen heeft. Maar ook bij het omkleden na de duik hoef je niet in je blote billen verder af te koelen. Dus ook hier is de kans op onderkoeling minimaal.

Natpak
Als je toch in een natpak duikt in de winterperiode dien je wel extra te letten op de verschijnselen en symptomen van een dalende lichaamstemperatuur. Je natpak moet ook een goede pasvorm hebben. In de zomerperiode kan een slecht passend pak al problemen veroorzaken, maar in de winter helemaal. Bij een te groot pak is de waterdoorstroming zo groot dat het lichaam niet in staat is om het water op te warmen. Je verliest dus veel sneller je warmte.

Hoofd en handen
Denk ook goed bij zowel een nat- als droogpak aan de afkoeling van je hoofd en handen. Als je toch wat afkoelt onder water kunnen je hersens minder goed en minder snel reageren op noodsituaties. Het probleem daarbij is dat je in eerste instantie niet doorhebt dat je afkoelt. Je merkt het pas als je gaat rillen en klappertanden. Je hartslag gaat omhoog en ook je ademhaling gaat sneller. Met deze acties probeert het lichaam nog wat extra warmte vrij te maken. Als het lichaam echter merkt dat dit niet lukt, gaat het extra zuinig om met de warmte die er nog is. Je stopt dus met rillen en je hartslag wordt minder en de ademhaling wordt oppervlakkiger en trager. Ook je hersenen gaan als het ware de ijskast in. Dit is een gevaarlijke situatie want het lichaam kan nog slecht reageren en functioneren. Wees daarom bedacht op tekenen van onderkoeling. Als je begint met rillen is het de hoogste tijd om het water te verlaten.

Meer stifstof
Bij koud water neemt het lichaam ook meer stikstof op dus moet je daar met je planning rekening mee houden. Na de duik neem je lekkere warme soep of chocomel (zonder rum!). En je zorgt ervoor dat je lichaam weer langzaam opwarmt. Gebruik geen alcohol want dit zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes in de huid. Hierdoor koel je dus alleen maar meer af. Ook met een extra warme douche direct na het duiken moet je voorzichtig blijven. Bij een hete douche zet je de bloedvaatjes in de huid ook weer open en daardoor is er een beter doorbloeding. Dit kan leiden tot versnelde afgifte van stikstof. En de gevolgen daarvan weten we als duiker als geen ander. Duiken in de winter is super maar denk met name aan extra goede bescherming tegen de kou. Door gebruik van ander materiaal (bv dikkere handschoenen) is het wel van belang dat je ook goed voor je duik met je uitrusting traint. Veel duikplezier en blijf goed warm!

Suunto Recall HD Slangen

BELANGRIJKE VEILIGHEIDS MEDEDELING MET BETREKKING TOT RUBBER HOGEDRUKSLANGEN

Suunto kondigt een voor een gelimiteerde veiligheids terugroep aan.

 

Beste Suunto klant

 

Op 22 augustus 2013 heeft Suunto Oy belangrijke veiligheidsinformatie uitgegeven met betrekking tot rubber hogedrukslangen. Een beperkte batch van de rubber hoge drukslangen gebruikt op Suunto luchtgeintegreerde duikcomputers, duikcomputer combos en analagoe combos is helaas geidentifieerd om mogelijk defect slangmateriaal te bevatten die de duurzaamheid van de slang kan beinvloeden.

 

Dit defect kan lekken of scheuren van de rubbere hogedrukslang veroorzaken wat kan leiden tot een sneller dan verwacht verlies van ademgas wat kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel.

 

De veiligheid van de duiker is Suunto’s hoogste belang. Suunto kondigt een veiligheids terugroepactie aan voor een beperkt aantal rubber hogedrukslangen die voldoen aan de kenmerken als hieronder beschreven:

 

Identificatie van de betrokken rubber hoge drukslangen:

· De slangen hebben een zwarte rubber buitenlaag

· Gemarkeerd met de tekst: 5000 PSIG PRESSURE TESTED – MADE IN USA

· Slang diameter is ongeveer 12,5 mm (1/2 inch) en de lengte ongeveer 84 cm (33 inch)

· Bedrukt met productie batch code 1812

 

Deze recall is alleen van toepassing op de rubber hogedruk slangen uit de specifieke 1812 batch. Overige rubber hogedrukslangen zijn niet betrokken en hoeven niet te worden vervangen.

 

De volgende producten voorzien van deze rubber hogedrukslangen kunnen zijn betrokken: Cobra, Cobra 3, SM-36 manometer en dieptemeter combos, als mede de Vyper en Zoop indien deze zijn aangekocht als combo product. Een complete lijst van productcodes kan gevonden worden aan het einde van dit document en op http://www.suunto.com/recall.

 

Tot op heden zijn er geen verwondingen bekend met deze kwestie. Het is verplicht dat alle betrokken producten worden geretourneerd voor een slangwissel

Actie die u moet ondernemen:

 

· Als u na 11/2012 een Suunto product gekocht heeft met een genoemde rubber hogedrukslang , controleer uw product dan z.s.m. alstublieft.

· Als de rubber hoge druk slang van uw product is voorzien van productie batch code 1812, dan is het verboden met het product te duiken tot de slang is vervangen.

· Retourneer het product onmiddelijk bij uw dichtsbijzijnde erkende Suunto Dive Dealer voor een slangwissel.

· In de US en EU countries kunt u ook gebruik maken van de Suunto Online Service Request (www.suunto.com/servicerequest) om uw product op te laten halen en te bezorgen voor de slangwissel.

 

· Als uw slang niet is voorzien van de code 1812, hoeft u geen enkele actie te ondernemen.

 

We verontschuldigen ons voor het ongemak en wij danken u voor uw medewerking.

Updateje

Bij deze een update vanuit de duikschool.

Donderdag 24 april was de laatste dag van het zwembadseizoen. Naar jaarlijkse gewoonte waren er de theoretische en praktische proeven voor een volgend sterretje. Isabel en Tim hebben de proeven voor 2* duiker met glans doorstaan. De frietjes nadien smaakte eens zo lekker.

Dit jaar was er ook de cursus Basis Nitrox Duiker georganiseerd. Hierbij dank aan lesgever Bert. Om gekwalificeerd te worden, waren twee nitroxduiken nodig. Tim en Simon hebben eens afgesproken met Fabienne en hebben deze duikjes met een plons kunnen loggen.

Bert heeft na zijn 5 introduiken en wat administratieve moeilijkheden zijn 1* duikbrevet gehaald.

Vanaf 1 mei is er elke donderdagavond een clubduik gepland. En wie kwamen we daar tegen. Wendy!!  Na een pauze is ze in gang geschoten.

In mei was er ook de duikcruise naar de Malediven. Agnes, Patric en Simon hebben een week op de Princess Rani geleefd. Foto’s hierover zullen zeker volgen.

Voor een speciaal mengseltje kan je nu terecht bij Simon. Hij kan zuurstof, lucht en helium mengen in een blender en daaruit krijg je nitrox, trimix, heliox enz.

Als laatste heeft Tim ook de openwaterproeven afgelegd. Hierbij is hij een volwaardig 2*duiker.

Proficiat en tot de volgende.

Moederdagweekend 2014

Het duikweekend is al jaren een traditie. Samen met je duikmaats een gans weekend duiken maar ook samen koken, eten, genieten.

De datum en plaats liggen vast.

Van vrijdag 15 augustus tot en met zondat 17 augustus 2014 op Camping Kruytenburg te Poortvliet.

Bij deze is ook de menu gekend.
Aangezien we al op vrijdagmiddag vertrekken zal er vrijdagavond wok met kip voorzien worden.
Zaterdagochtend beginnen we met een sterk ontbijt omringd met spek en eitjes. Aangezien we een dagje Grevelingenmeer plannen nemen we voor ’s middags belegde broodjes mee. ’s Avonds zijn er zoals elk jaar de mosseltjes met friet.
Zondagochtend de rest van het ontbijt van zaterdags en ’s middags frikadellen met kriekjes.

Campinia onder vuur…

Sinds een paar weken wordt hardnekkig geprobeerd om de website te hacken. Tot nu toe hebben we dit succesvol kunnen voorkomen.

Als extra maatregel wordt het echter (tijdelijk) onmogelijk om zelf als nieuwe gebruiker te registreren. Indien je toch graag lees- en schrijflid wordt, kan je steeds een berichtje sturen via het contactformulier elders op deze website.

Bedankt voor jullie begrip!

Proefexamen 2*Duiker

Gisteren werd het proefexamen theorie en praktijk voor onze kandidaat 2*Duikers met veelbelovend resultaat afgelegd.

Volgende week gaan we voor het échte werk, maar als de resultaten gelijklopend zijn, hebben we er het volste vertrouwen in!

Het theorie-examen start om 19u in ons leslokaal, het praktijkexamen start rond 21u in het Netepark. Iedereen wordt uitgenodigd om de kandidaten een hart onder de riem te komen steken door luide aanmoedigingen vanaf de waterkant. Nadien kan er naar jaarlijkse traditie voor een democratisch prijsje een hapje worden gegeten in de cafetaria van het zwembad, ter afsluiting van ons “overdekt” seizoen (en misschien doen de eventuele geslaagden er wel éne op…). Allen paraat dus!!!