Categoriearchief: Openwater

Wintertips

De meeste duikers houden meer van het warme water in de zomerperiode of het duiken in tropische gebieden. Er zijn echter ook voldoende die hard duikers die zich niets aantrekken van de winterse omstandigheden met het koude duikwater. Zij duiken het hele jaar door. Als je gaat duiken moet je wel met een paar zaken rekening houden.

In de lagere temperaturen koel je natuurlijk veel sneller af. Het belangrijkste is dan ook dat je extra beschermd tegen afkoeling. Voor de winterperiode is het dan ook het verstandigst te duiken met een (semi-)droogpak. Doordat je lichaam niet al het water tussen je huid en je wetsuit hoeft op te warmen, houd je je temperatuur beter op peil.

Warm je pak in
Een ander belangrijk onderdeel is dat je al warm je pak ingaat. De huidige onderpakken zijn zo goed ontworpen dat je vanuit je lekkere warme huis in je onderpak naar de duikstek gaat. Daar aangekomen hoef je alleen je droogpak aan te doen. De kans op afkoeling is hierbij minimaal. Tijdens het duiken vul je je droogpak met lucht wat een uitstekend isolerend vermogen heeft. Maar ook bij het omkleden na de duik hoef je niet in je blote billen verder af te koelen. Dus ook hier is de kans op onderkoeling minimaal.

Natpak
Als je toch in een natpak duikt in de winterperiode dien je wel extra te letten op de verschijnselen en symptomen van een dalende lichaamstemperatuur. Je natpak moet ook een goede pasvorm hebben. In de zomerperiode kan een slecht passend pak al problemen veroorzaken, maar in de winter helemaal. Bij een te groot pak is de waterdoorstroming zo groot dat het lichaam niet in staat is om het water op te warmen. Je verliest dus veel sneller je warmte.

Hoofd en handen
Denk ook goed bij zowel een nat- als droogpak aan de afkoeling van je hoofd en handen. Als je toch wat afkoelt onder water kunnen je hersens minder goed en minder snel reageren op noodsituaties. Het probleem daarbij is dat je in eerste instantie niet doorhebt dat je afkoelt. Je merkt het pas als je gaat rillen en klappertanden. Je hartslag gaat omhoog en ook je ademhaling gaat sneller. Met deze acties probeert het lichaam nog wat extra warmte vrij te maken. Als het lichaam echter merkt dat dit niet lukt, gaat het extra zuinig om met de warmte die er nog is. Je stopt dus met rillen en je hartslag wordt minder en de ademhaling wordt oppervlakkiger en trager. Ook je hersenen gaan als het ware de ijskast in. Dit is een gevaarlijke situatie want het lichaam kan nog slecht reageren en functioneren. Wees daarom bedacht op tekenen van onderkoeling. Als je begint met rillen is het de hoogste tijd om het water te verlaten.

Meer stifstof
Bij koud water neemt het lichaam ook meer stikstof op dus moet je daar met je planning rekening mee houden. Na de duik neem je lekkere warme soep of chocomel (zonder rum!). En je zorgt ervoor dat je lichaam weer langzaam opwarmt. Gebruik geen alcohol want dit zorgt voor verwijding van de bloedvaatjes in de huid. Hierdoor koel je dus alleen maar meer af. Ook met een extra warme douche direct na het duiken moet je voorzichtig blijven. Bij een hete douche zet je de bloedvaatjes in de huid ook weer open en daardoor is er een beter doorbloeding. Dit kan leiden tot versnelde afgifte van stikstof. En de gevolgen daarvan weten we als duiker als geen ander. Duiken in de winter is super maar denk met name aan extra goede bescherming tegen de kou. Door gebruik van ander materiaal (bv dikkere handschoenen) is het wel van belang dat je ook goed voor je duik met je uitrusting traint. Veel duikplezier en blijf goed warm!

GODD van zondag 07/12/2014

Voila zie… zondag 7 december komt dichterbij… weer tijd voor de volgende GODD…

“standaard” staat in deze periode dan de Grevelingen op het programma omdat we daar de meeste kans hebben om mogelijke ZW-stormen te ontlopen, en al die jaren hebben we apres-GODD meermaals kunnen genieten van de gezellige warmte bij De Kabbelaar.
En dat gaan we ook nu opnieuw doen:

Op zondag 07/12 duiken we eerst op het Gemaal van Dreischor. Ter plekke verzamelen om 10u.

En voor de namiddagduik (afspraak om 14u) gaan we opnieuw naar Scharendijke Haven. Daar is voor elk wat wils: je kan eventueel het wrak van die betonnen boot Le Serpent gaan bezoeken, of je kan naar de kleinere en ondieper gelegen wrakken van de Zeehond en de Rat duiken, je kan ook een rondje reefballs doen, of naar het kleine wrakje in het talud van de oostelijke strekdam gaan kijken, of gewoon een toertje maken van de taluds van de strekdammen, of dingen combineren… mogelijkheden zat.

Meer info op en inschrijven via http://www.godd.be/

Boek duiken in België: gratis download

Beste allen,

vanaf vandaag kan je het boek “duiken in België” gratis downloaden op:

http://www.duiken-in-belgie.com/

Let wel, bepaalde informatie kan verouderd zijn.
Nieuwe gegevens mag je steeds doormailen naar Filip Dendauw

Veel leesplezier.

Duikers ook baat bij materiaal dat zuurstof uit de lucht haalt

Onderzoekers hebben een materiaal ontwikkeld dat zuurstof uit de lucht haalt. Eén theelepel van het materiaal is genoeg om alle zuurstof uit een kamer te halen en op te slaan. Vervolgens kan de zuurstof op een moment en plaats waar deze nodig is, weer worden losgelaten.

Wij mensen hebben doorgaans genoeg aan de 21 procent zuurstof die in de lucht om ons heen zit. Maar soms hebben mensen extra zuurstof nodig. Denk bijvoorbeeld aan de zuurstoftanks die sommige longpatiënten altijd bij zich moeten hebben of auto’s met brandstofcellen: twee voorbeelden waarbij een zuurstofvoorraad noodzakelijk is. Deense onderzoekers hebben nu een materiaal ontwikkeld dat zuurstof in grote hoeveelheden uit de lucht kan halen en op kan slaan. “In het lab zagen we hoe dit materiaal zuurstof uit de lucht om ons heen haalde,” vertelt onderzoeker Christine McKenzie.

Uniek
Een materiaal dat reageert op zuurstof is op zichzelf niets nieuws. Er zijn heel veel materialen die dat doen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld voedsel dat bederft als het in aanraking komt met zuurstof. “Een belangrijk aspect van dit nieuwe materiaal is dat het niet onomkeerbaar op zuurstof reageert. Het is ook heel interessant dat het materiaal meerdere keren zuurstof kan absorberen en loslaten zonder die vaardigheid te verliezen. Het is alsof je een spons in het water doopt, het water eruit knijpt en dat proces steeds opnieuw en opnieuw herhaalt.”

Voor duikers
Maar waar kunnen we dit nieuwe materiaal nu voor gebruiken? Er zijn verschillende mogelijkheden, zo leggen de onderzoekers uit. “Wanneer het materiaal verzadigd is, kun je het vergelijken met een zuurstoftank met daarin pure zuurstof, het verschil is dat dit materiaal drie keer zoveel zuurstof kan opslaan. Dat kan waardevol zijn voor longpatiënten die vandaag de dag zware zuurstoftanks met zich mee moeten dragen.” Ook duikers kunnen baat hebben bij het nieuwe materiaal. “Zij kunnen op een dag wellicht hun zuurstoftank thuislaten en in plaats daarvan zuurstof uit dit materiaal halen terwijl het materiaal zuurstof uit de omringende lucht of het omringende water ‘filtert’ en concentreert. Een paar korrels bevat genoeg zuurstof voor één ademhaling en als het materiaal zuurstof uit het water om hem heen kan absorberen en dat aan de duiker kan geven, hoeft die duiker niet meer dan een paar van deze korrels mee te brengen.”

Lees het gehele artikel op www.scientias.nl

Suunto Recall HD Slangen

BELANGRIJKE VEILIGHEIDS MEDEDELING MET BETREKKING TOT RUBBER HOGEDRUKSLANGEN

Suunto kondigt een voor een gelimiteerde veiligheids terugroep aan.

 

Beste Suunto klant

 

Op 22 augustus 2013 heeft Suunto Oy belangrijke veiligheidsinformatie uitgegeven met betrekking tot rubber hogedrukslangen. Een beperkte batch van de rubber hoge drukslangen gebruikt op Suunto luchtgeintegreerde duikcomputers, duikcomputer combos en analagoe combos is helaas geidentifieerd om mogelijk defect slangmateriaal te bevatten die de duurzaamheid van de slang kan beinvloeden.

 

Dit defect kan lekken of scheuren van de rubbere hogedrukslang veroorzaken wat kan leiden tot een sneller dan verwacht verlies van ademgas wat kan leiden tot ernstig of dodelijk letsel.

 

De veiligheid van de duiker is Suunto’s hoogste belang. Suunto kondigt een veiligheids terugroepactie aan voor een beperkt aantal rubber hogedrukslangen die voldoen aan de kenmerken als hieronder beschreven:

 

Identificatie van de betrokken rubber hoge drukslangen:

· De slangen hebben een zwarte rubber buitenlaag

· Gemarkeerd met de tekst: 5000 PSIG PRESSURE TESTED – MADE IN USA

· Slang diameter is ongeveer 12,5 mm (1/2 inch) en de lengte ongeveer 84 cm (33 inch)

· Bedrukt met productie batch code 1812

 

Deze recall is alleen van toepassing op de rubber hogedruk slangen uit de specifieke 1812 batch. Overige rubber hogedrukslangen zijn niet betrokken en hoeven niet te worden vervangen.

 

De volgende producten voorzien van deze rubber hogedrukslangen kunnen zijn betrokken: Cobra, Cobra 3, SM-36 manometer en dieptemeter combos, als mede de Vyper en Zoop indien deze zijn aangekocht als combo product. Een complete lijst van productcodes kan gevonden worden aan het einde van dit document en op http://www.suunto.com/recall.

 

Tot op heden zijn er geen verwondingen bekend met deze kwestie. Het is verplicht dat alle betrokken producten worden geretourneerd voor een slangwissel

Actie die u moet ondernemen:

 

· Als u na 11/2012 een Suunto product gekocht heeft met een genoemde rubber hogedrukslang , controleer uw product dan z.s.m. alstublieft.

· Als de rubber hoge druk slang van uw product is voorzien van productie batch code 1812, dan is het verboden met het product te duiken tot de slang is vervangen.

· Retourneer het product onmiddelijk bij uw dichtsbijzijnde erkende Suunto Dive Dealer voor een slangwissel.

· In de US en EU countries kunt u ook gebruik maken van de Suunto Online Service Request (www.suunto.com/servicerequest) om uw product op te laten halen en te bezorgen voor de slangwissel.

 

· Als uw slang niet is voorzien van de code 1812, hoeft u geen enkele actie te ondernemen.

 

We verontschuldigen ons voor het ongemak en wij danken u voor uw medewerking.

GODD van zondag 05/10/2014

We hopen op een mooie “indian summer” voor de volgende GODD in Zeeland (Grevelingen)…

We verzamelen op zondag 05/10 om 10u op Den Osse Nieuwe Kerkeweg voor een 1ste duik, en voor de 2de duik verzamelen we om 14u aan Scharendijke De Kabbelaar.

Meer info op en inschrijven via http://www.godd.be/

D-Center (Zilvermeer) GRATIS toegang vanaf oktober

Van oktober 2014 tot april 2015: VRIJE TOEGANG voor IEDEREEN én met de wagen.

Van 1 oktober 2014 t.e.m. 31 maart 2015 zal D-Center tijdens het laagseizoen vrij bereikbaar zijn voor iedereen (watersporters en hun familie, wandelaars, toevallige passanten,…). Voor de eerste keer sinds het watersportcentrum in 2006 de deuren opende, mogen wagens via de poort GRATIS tot aan D-Center rijden, zelfs zonder Zilvermeerabonnement.

Openingsuren oktober t.e.m. maart:
– woensdag van 13 u 00 tot 21 u 00
– zaterdag van 10 u 00 tot 18 u 00
– zondag van 9 u 00 tot 18 u 00.

BELANGRIJK: Bezoekers die met de wagen komen, kunnen GRATIS tot aan D-Center rijden via de inkom ‘dagrecreatie’, Zilvermeerlaan 2 in Mol, maar moeten voor het sluitingsuur het domein verlaten met hun voertuig.

* Dit is een testproject, geldig tijdens het Zilvermeer-laagseizoen (1/10/2014 t.e.m. 31/03/2015). Als wagens achtergelaten worden na sluitingstijd zal onmiddellijk de politie verwittigd worden.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief via http://www.d-centermol.be om meer belangrijke updates te ontvangen

Fimpjes Malediven

Bij deze al enkele filmpjes van de duikreis naar de Malediven.

FILE0017 Nachtduik met verpleegsterhaaien en roggen
FILE0104 Snorkelen met manta
FILE0108 Schildpad
FILE0134 Eilandje en verder niks dan water
FILE0173 Nachtduik met manta
FILE0220 Napoleonvis
FILE0222 Witpuntrifhaai
FILE0228 Witpuntrifhaai
FILE0229 Witpuntrifhaai
FILE0263 Schorpioenvis
FILE0276 Koffervis

Zomertips!

Met de zonnige zomerperiode die is aangebroken wordt het voor de meest duikers ook weer aantrekkelijker om het water in te gaan. Niet alleen in de Hollandse wateren maar ook in verre oorden. Zijn er nu nog speciale dingen waar je op kan letten in de zomerperiode?

Teveel zon is slecht voor de huid
Allereerst is er natuurlijk de zon zelf. De laatste jaren is er veel meer bewustwording welke gevaren de zon met zich mee kan brengen. Daarbij kun je denken aan de zonneallergie. Maar met name de lange termijneffecten zijn essentieel. 1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker.  In de meeste gevallen betreft het een vorm van huidkanker die voornamelijk plaatselijk voorkomt en weinig kans op uitzaaiing geeft. Maar er zijn ook vormen die wel degelijk levensbedreigend zijn. Teveel zon is een duidelijk uitlokkende factor voor huidkanker. Hoe lichter de huid en hoe meer moedervlekken en hoe meer zon, des te groter de kans op huidkanker.

Smeren maar!
Mijd zoveel mogelijk de directe zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek de schaduw op en zorg ervoor dat je je voldoende insmeert. Factor 30 of hoger. Maar nog belangrijker dan de hoogte van de zonbeschermingsfactor is de regelmaat van smeren. Smeer iedere 2 à 3 uur. En smeer een uurtje voordat je de zon in gaat. Je kunt bij de apotheek de betere middelen kopen. Denk hierbij aan een vorm die  je ogen niet irriteert als er tijdens het duiken wat water in je masker loopt. Ook bij zonnebrandcrèmes die claimen watervast te zijn moet je toch iedere 2-3 uur opnieuw smeren.

Belangrijk: drinken
Een ander belangrijk punt om op te letten is je vochtinname. Tijdens de warmere periode transpireer je meer en verlies je nog meer vocht. Ook in volle bepakking luisterend naar de briefing voorafgaand aan de duik raak je heel veel extra transpiratie kwijt. Zoek ook zoveel mogelijk een schaduwrijke plek op tijdens het wachten voordat je echt het water in kan. Drink zeker 2-3 liter water per dag in de warme periode. We weten dat de kans op een decompressieongeval duidelijk toeneemt als je veel vocht uit je lichaam bent verloren. Een andere manier om snel veel vocht kwijt te raken is diarree. Let er dus met name in het buitenland goed op dat je water uit flessen drinkt. Geen ijsblokjes gebruikt of rauwe groenten eet.

En dan… Relaxen!
Verder is de zomerperiode een van de meest relaxte periodes van het jaar dus geniet ervan. Weer vele mooie en veilige duiken!

Moederdagweekend 2014

Het duikweekend is al jaren een traditie. Samen met je duikmaats een gans weekend duiken maar ook samen koken, eten, genieten.

De datum en plaats liggen vast.

Van vrijdag 15 augustus tot en met zondat 17 augustus 2014 op Camping Kruytenburg te Poortvliet.

Bij deze is ook de menu gekend.
Aangezien we al op vrijdagmiddag vertrekken zal er vrijdagavond wok met kip voorzien worden.
Zaterdagochtend beginnen we met een sterk ontbijt omringd met spek en eitjes. Aangezien we een dagje Grevelingenmeer plannen nemen we voor ’s middags belegde broodjes mee. ’s Avonds zijn er zoals elk jaar de mosseltjes met friet.
Zondagochtend de rest van het ontbijt van zaterdags en ’s middags frikadellen met kriekjes.

Duikpas Oosterschelde minstens jaar uitgesteld

Link

Afsluitingen duiklocaties 2014

Projectbureau Zeeweringen versterkt tot en met 2015 verschillende
dijktrajecten in Zeeland. In 2014 staan zes werken op de planning,
waaronder Burghsluis. Voor dit dijktraject zijn duikstek 44 Plompe
Toren en duikstek 43 Dijkval afgesloten tussen 1 maart en 1 november.
Duikstek 45a Burghsluis westelijke havendam en 45b Oostbout blijven
open. Deze liggen wel dicht bij het werkgebied, dus extra oplettendheid
van de duikers is belangrijk. Duikstek 74 Quaak bij dijktraject
Moggershil ligt ook dicht bij de werken maar blijft wel open. Duikers
dienen ook hier waakzaam te blijven.