Categoriearchief: Reizen

Fimpjes Malediven

Bij deze al enkele filmpjes van de duikreis naar de Malediven.

FILE0017 Nachtduik met verpleegsterhaaien en roggen
FILE0104 Snorkelen met manta
FILE0108 Schildpad
FILE0134 Eilandje en verder niks dan water
FILE0173 Nachtduik met manta
FILE0220 Napoleonvis
FILE0222 Witpuntrifhaai
FILE0228 Witpuntrifhaai
FILE0229 Witpuntrifhaai
FILE0263 Schorpioenvis
FILE0276 Koffervis

Zomertips!

Met de zonnige zomerperiode die is aangebroken wordt het voor de meest duikers ook weer aantrekkelijker om het water in te gaan. Niet alleen in de Hollandse wateren maar ook in verre oorden. Zijn er nu nog speciale dingen waar je op kan letten in de zomerperiode?

Teveel zon is slecht voor de huid
Allereerst is er natuurlijk de zon zelf. De laatste jaren is er veel meer bewustwording welke gevaren de zon met zich mee kan brengen. Daarbij kun je denken aan de zonneallergie. Maar met name de lange termijneffecten zijn essentieel. 1 op de 5 Nederlanders krijgt in zijn of haar leven een vorm van huidkanker.  In de meeste gevallen betreft het een vorm van huidkanker die voornamelijk plaatselijk voorkomt en weinig kans op uitzaaiing geeft. Maar er zijn ook vormen die wel degelijk levensbedreigend zijn. Teveel zon is een duidelijk uitlokkende factor voor huidkanker. Hoe lichter de huid en hoe meer moedervlekken en hoe meer zon, des te groter de kans op huidkanker.

Smeren maar!
Mijd zoveel mogelijk de directe zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek de schaduw op en zorg ervoor dat je je voldoende insmeert. Factor 30 of hoger. Maar nog belangrijker dan de hoogte van de zonbeschermingsfactor is de regelmaat van smeren. Smeer iedere 2 à 3 uur. En smeer een uurtje voordat je de zon in gaat. Je kunt bij de apotheek de betere middelen kopen. Denk hierbij aan een vorm die  je ogen niet irriteert als er tijdens het duiken wat water in je masker loopt. Ook bij zonnebrandcrèmes die claimen watervast te zijn moet je toch iedere 2-3 uur opnieuw smeren.

Belangrijk: drinken
Een ander belangrijk punt om op te letten is je vochtinname. Tijdens de warmere periode transpireer je meer en verlies je nog meer vocht. Ook in volle bepakking luisterend naar de briefing voorafgaand aan de duik raak je heel veel extra transpiratie kwijt. Zoek ook zoveel mogelijk een schaduwrijke plek op tijdens het wachten voordat je echt het water in kan. Drink zeker 2-3 liter water per dag in de warme periode. We weten dat de kans op een decompressieongeval duidelijk toeneemt als je veel vocht uit je lichaam bent verloren. Een andere manier om snel veel vocht kwijt te raken is diarree. Let er dus met name in het buitenland goed op dat je water uit flessen drinkt. Geen ijsblokjes gebruikt of rauwe groenten eet.

En dan… Relaxen!
Verder is de zomerperiode een van de meest relaxte periodes van het jaar dus geniet ervan. Weer vele mooie en veilige duiken!